Vochtige muren gezondheid impact en oplossing

Vochtigheidsgraad in huis: impact op uw woning – Wat is de “vochtigheidsgraad” in uw huis? Wat betekent dit en waarom is het relevant voor het optreden van vochtproblemen. Leer mogelijke symptomen van een vochtprobleem herkennen.

Wat is de ‘vochtigheidsgraad in huis’?

De vochtigheidsgraad in huis geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht aanwezig is. Warme lucht kan meer waterdamp opnemen en vasthouden dan koude lucht. Vandaar dat het condenseren van vocht in huis voorkomt waar deze warme, vochtige lucht een koud oppervlak tegenkomt: buitenmuren, ramen, tegels,… De vochtigheidsgraad drukken we uit in een percentage. Hoe hoger het percentage, hoe meer water er in de lucht aanwezig is. Waarom dit belangrijk is? Een bovenmatig, aanhoudend vochtige ruimte kan een indicatie zijn van een vochtprobleem en is een uitstekende broedplaats voor schimmels. Hoe hoger de vochtigheidsgraad in huis, hoe meer kans u loopt op vochtplekken en schimmel.

Betekent dit dat er geen vocht in huis huis aanwezig mag zijn? Juist wel, maar een overdaad is wat u wil vermijden. De ideale vochtigheidsgraad – waarbij de meeste mensen zich binnenhuis comfortabel voelen – ligt tussen de 40% en 60%. Vanaf 65% stijgt de kans op vocht en schimmel exponentieel.

Laat u informeren over goede ventilatie in huis om condensproblemen te voorkomen en voor een gezonde leefomgeving te volgen. Vocht in huis is lang niet enkel het gevolg van woonvocht. Ook alle andere soorten vochtproblemen dragen bij aan een hogere luchtvochtigheid en schimmel in huis. Blijf niet in deze ongezonde situatie leven, maar vraag een specialist in vochtbestrijding om advies over vochtproblemen, de vochtigheidsgraad in huis en welke maatregelen u kan treffen. Met onze 15+ jaar ervaring in het oplossen van vocht in huis willen we u graag adviseren.

© AQUABLOCKERS 2019