De nodige weetjes over de Vlaamse renovatiepremie
Je huis laten opknappen en/of zo beter beschermen tegen vocht? Zeker oudere woningen hebben dit groot onderhoud nodig om comfortabel en energiezuinig te blijven of worden. Waar dien je echter rekening mee te houden wanneer je de aanvraag van de Vlaamse renovatiepremie overweegt?
Wat is de renovatiepremie eigenlijk?
De renovatiepremie is er om bewoners (die woningeigenaar zijn) en verhuurders met een huis van 30 jaar of ouder te stimuleren dit grondig op te knappen en meteen ook energiezuiniger te maken. Vochtbestrijding valt deels onder deze noemer, hieronder gaan we daar uitgebreider op in. In voorgaande jaren kon je reeds een renovatiepremie aanvragen als de woning 25 jaar of ouder was, maar dit jaar is de drempel aangescherpt voor nieuwe aanvragen naar 30 jaar.
Je kan de renovatiepremie maximaal twee keer aanvragen. Tussen deze twee aanvraag mag niet minder dan 1 jaar zitten, maar ook niet meer dan 2 jaar. Het bedrag van de renovatiepremie dat je toegekend krijgt, bedraagt 20% tot 30% van de goedgekeurde facturen (exclusief btw) en zal voor de 2 aanvragen samen maximaalop €10.000 uitkomen.
Voorwaarden Vlaamse renovatiepremie
Zoals alle andere overheidszaken is de renovatiepremie verbonden aan strikte voorwaarden. Of u deze subsidie toegewezen krijgt, hangt af van verschillende voorwaarden betreffende
- de woning zelf (ouderdom, rechten, etc.)
- je inkomen en gezinssituatie
- de facturen van maximaal 2 jaar oud voor minimaal €2.500
- en je andere eigendommen
Raadpleeg alle voorwaarden rustig in detail op de Vlaamse overheidssite.
Vochtbestrijding dankzij de Vlaamse renovatiepremie
De Vlaamse renovatiepremie dekt een groot aantal werken, die voor het gemak opgedeeld zijn in 4 verschillende categorieën. Wie vochtbestrijding wil bekostigen dankzij de renovatiepremie valt meteen onder de eerste categorie: “werken aan de structurele elementen van de woning.” Concreet houdt dit onder meer de volgende vochtbestrijdingswerken in:
- behandeling van de muren tegen opstijgend vocht
- behandeling van ondergrondse (kelder)muren tegen insijpelend vocht
Wanneer weet ik of mijn aanvraag goedgekeurd is?
Het goede nieuws is: binnen een jaar na je aanvraag, weet je of deze goedgekeurd is. Verwacht echter geen sneltrein vaart. Een maand na het inleveren van je aanvraag komt je ontvangstbevestiging aan. Vervolgens wordt je aanvraag daadwerkelijk geëvalueerd. Het kan gebeuren dat men bijkomende bewijsstukken opvraagt. Stuur deze tijdig op. Binnen de 8 maanden nadat alles correct en volledig in behandeling is genomen, ontvang je een brief met de voorlopige beslissing. Dit zal ofwel een weigering zijn, ofwel een berekening van het premiebedrag gebaseerd op de ingediende facturen.
Kortom, de premie zal niet direct op je rekening staan, maar toch binnen de 12 maanden na aanvraag. Zeker voor wie financiële tegenslag ondervindt, kan dit een grote geruststelling vormen.
- 28 mrtKelder kim-en muurafdichting Oudsbergen – Limburg
- 16 aprAanbrengen sokkelafdichting en dichten buisdoorvoeren in Boutersem
- 04 oktWaterdicht maken dakterras en sanering aangetaste binnenmuren – Limburg
- 17 augInjectie en herstellen bepleistering muren in Peer – Limburg
- 03 augRenovatie hellend vlak en waterdichting keldermuren in Hasselt – Limburg
- 17 junRenovatie muur na lek in dak in Leopoldsburg – Limburg